Travel

#1 Travel post - Macedonia & Greece

August 14, 2016Jelena Matovic


Verovatno ste primetili da sam u zadnje vreme bila neaktivna na blogu, a razlog je ono što nam je svima potrebno - odmor. Rešila sam da sa vama podelim svoje doživljaje i dam neke savete u prvom postu u rubrici Travel i nadam se da će ih biti još u budućnosti.

Tokom odmora sam posetila Makedoniju, a u njoj predivne gradove Skoplje i Ohrid, kao i varošice Leunovo i Mavrovo. Nakon četiri dana šetnje i obilaženja raznih znamenitosti, prelepih prirodnih bogatstava i uživanja u hrani, put se nastavio ka Grćkoj, tačnije, Paraliji.

Tokom perioda odmora najaktivnija sam bila na svom Instagram profilu jsbeautyspot. na kome možete pogledati još fotografija.

Makedonija

Skoplje je jedan od onih gradova koji ostavi snažan utisak na svakog ko ga poseti i teško se zaboravlja. Ono što mene uvek oduševi u bilo kom gradu jeste arhitektura, a Ohrid se može itekako time pohvaliti. Dosta se primećuje uticaj grčke kulture ma koliko to meštani Skoplja negirali.




Spomenik Aleksandru Velikom na glavnom trgu.


Na mene je poseban utisak ostavio spomenik posvećen svim majkama koji prikazuje ljubav majke prema detetu od njegovog rođenja i nadalje kroz vreme.


Ukoliko vas put odvede u Skoplje predlažem vam da prošetate do Starog grada i pivnice "Star grad", čak iako niste ljubitelji piva. Atmosfera je divna, muzika koja je uživo takođe, osoblje ljubazno.

Na nekih 100 kilometara od Skoplja se nalazi Mavrovsko jezero na 1200 metara nadmorske visine. Jezero jeste veštačko, ali priroda koja ga okružuje je neizmerno lepa. 
Kako je jezero na zaista velikoj visini, voda je jako hladna i ne preporučujem vam kupanje. Ukoliko planirate da ostanete neko vreme u Mavrovu, preporučujem vam da ponesete topliju odeću, jer je temperatura npr. u odnosu na Skoplje niža za oko 10 stepeni, a kako pada veče, tako postaje sve hladnije.





Kraj jezera se nalazi malo i šarmantno selo Leunovo. U njemu možete videti kuće koje su stare i do 100 godina, izgrađene uglavnom od kamena, sa drvenim gredama i obložene blatom. Na pojedinim i dalje stoje metalne rešetke kao zaštita od medveda i vukova (kojih je sada manje nego ranije), a svako domaćinstvo ima šarplanince koji dostižu i do 2 metra visine, a koji su tu kao zaštita za ovce.


Kuće takođe imaju vrata koja su od punog drveta debljine do 10 centimetara sa metalnim kvakama, rezama za katance i za postavljanje grede u slučaju napada medveda ili vukova.

Makedonija je neverovatno bogata vodom, tako da svuda postoje izvori i potočići sa hladnom, kristalno čistom vodom.

Izvor Studenče:




Na izlazu iz Mavrova postoji restoran "Mal odmor" sa povoljnom, a jako ukusnom hranom. Moj predlog za doručak je omlet koji je spremljen sa šunkom i sirom, koji se topi u ustima, a uz njega dobijate i salatu. Takođe, čorbe su prelepe, a porcija izdašna. Osoblje ljubazno i spremno da vam pomogne oko odabira. Sve preporuke.

Iz Leunova i Mavrova, put me vodi ka Ohridu, tačnije, Ohridskom jezeru.



Za razliku od Mavrovskog jezera, kod Ohridskog postoje plaže za kupanje i voda je malo toplija. Dakle, nije ledena, ali nije ni topla. Tako bi neko zimogrozan kao ja opisao. 

Plaže su uglavnom pod zakupom kafića i restorana, prekrivene ležaljkama u suncobranima. Na jednom delu postoji prostor koji je sa travom i hladom, koji se ne naplaćuje, ali se brzo popuni, tako da morate poraniti. 

Ukoliko vam je potreban mir od buke, nastavite niže niz jezero i naći ćete tzv. divlje plaže. Na njima nisam bila, tako da ne mogu da vam dočaram u kakvom su stanju.

Skoro sve plaže su šljunkovite.

Pogled sa Samuilove tvrđave:


Predivan zalazak sunca za kraj dana.


Kako sam veliki gurman, i u Ohridu imam preporuku za restoran. U pitanju je "Makedonska kuka (kuća)" koji se nalazi uz samu obalu Ohridskog jezera. Restoran je uređen veoma tradicionalno, ukrašen makedonskom narodnom nošnjom, vunenim ćilimima, predmetima od drveta u zemljanim posudama. Hrana je odlična, osoblje profesionalno i ljubazno.

Nadomak Ohrida, na rastojanju od oko 30 kilometara, nalazi se manastir Sveti Naum koji se nalazu u okviru neobičnom kompleksa koji čine plaža, hotel i razne tezge sa suvenirima. Nije mi baš najjasniji ovaj koncept, a pretpostavljam da je tako osmišljen radi pojačanja turizma. 

U okviru pomenutog manastira sam spazila paunove koji se slobodno šetaju. Prelepi su, ali, naravno, nije najpametnije uznemiravati ih.


U okviru pomenutog kompleksa se nalaze izvori Crnog Drima.



Tezga koja mi je zapala za oko. Prodaju se čuveni ohridski biseri.


Dodatne informacije: 

Ulaz u gotovo sve znamenitosti, a naročito manastire, se naplaćuje 100 makedonskih denara, odnosno oko 200 naših dinara. Makedonci ne plaćaju ulaz, dok studenti imaju popust i plaćaju 30 makedonskih denara.

Ukoliko putujete autom u Makedoniju i odlučite se da krenete preko autoputa, spremite makedonske denare, ne plaćajte u evrima jer je velika razlika. Ukoliko plaćate u denarima putarina je npr, 40, a u evrima 1. Ukoliko je npr. 60 denara, u evrima naplaćuju 1,5. Putarine su veoma česte i kada se sve sabere, izađu na oko 20 evra (oba pravca ukupno).

Obavezno probajte sok "Strumka". Gaziran je, od kruške i potpuno zarazan. Iako izbegavam gazirano, ovim sokom sam skroz opsednuta.

Grčka

Kako smo u Makedoniji obilazili razne znamenitosti, dosta putovali i samim tim se umorili, Paralija nam je došla kao mini odmor u odmoru. 

Sama Paralija kao grad je veoma mala, obiđete sve za nekih 15-ak minuta. Ono po čemu je Paralija prepoznatljiva jesu tezge. Svuda. Od onih sve po 1 evro, kineskih prodavnica, second hand prodavnica, pa sve do prodavnica kože i krzna. Preporučujem vam da ne kupujete odmah prvog dana, već pri kraju svog odmora, jer cene padaju kako se bliži kraj sezone odmora.

U putu smo koristili navigaciju koja nas je delom vodila lokalnim putevima do Paralije. Iako smo putovali dosta duže nego što bismo da smo išli autoputem, to i nije bilo tako loše. Videli smo divne  i bekrajne predele vinove loze, breskve i kukuruza. Takođe, mislim da smo našli najlepšu plažu u Paraliji. U svemu ima nešto dobro!

Plaže u Paraliji, samom gradu, su slična priča kao sa onom u Ohridu. Skoro sve su okupirane od strane kafića, sa ležaljkama i suncobranima i tu je zaista jako velika gužva, a i buka od kafića. Na kraju plaže postoji slobodan prostor gde se može postaviti peškir/ležljka i gde nije tolika buka.

Plaža koju smo slučajno pronašli je na nekih 5 minuta vožnje iz Paralije i nalazi se na putu za Katerini. Ono što smo primetili, to je da na ovu plažu dolaze samo Grci, verovatno u potrazi za mirom i tišinom. Kada se skrene sa glavnog puta ka plaži, postoji veliki prostor za parkiranje, a autom možete prići i uz samu plažu bez problema. Plaža je divlja, ali jako lepa, čista, bez buke od kafića i gradske vreve. Niže niz plažu se nalazi kompleks luksuznih hotela i taj deo plaže je zakupljen za njihove goste.

Plaža je celom dužinom peščana bez stena i kamenja. 




Kao i za Makedoniju, i sada imam predloge za hranu. Obvezno, ako do sada niste, probajte čuvenu grčku salatu. Ukoliko obožavate salate i začine kao ja, svideće vam se sigurno. Takođe, giros. Obožavam. Na ulicama se mogu kupiti i razne grčke grickalice. Meni su se najviše svidele dve vrste: pečeni kukuruz sa dodatkom nekog začina i lešnik koji je uvaljan u karamelizovan šećer, a zatim u susam. I da, pod obavezno kupite masline. Nisu ni nalik onim kojima možete kupiti u Srbiji. Krupne su, uvek sveže i preukusne.




Nadam se da sam uspela da vam dočaram i zainteresujem vas da obiđete ova mesta, jer, verujte, vrede pažnje. 

Koja mesta su vas očarala? Slušam (čitam), predloge.



You Might Also Like

6 коментара

  1. Odličan post,uživala sam čitajući ga!!!Ja idem za koji dan u Olympic Beauch koji je tik uz Paraliju,i naravno prvo veće idem tamo u šetnju,zaista je predivno!!!
    Fotografije su fenomenalne!
    beautyqueen000.blogapot.rs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Drago mi je da ti se sviđa. Lepo se provedi! :)

      Delete
  2. Super su fotografije, dopada mi se post :))

    ReplyDelete
  3. Bravo. Preubavi fotografii i interesen tekst za Makedonija.
    Jas sum od Makedonija, a citajki go tvojov tekst me potseti na toa kolku ubavi mesta imame tuka vo Makedonija.
    I da mora da se slozam so tebe, Skopje e mesto koe ostava taka poseben vpecatok sto ne se zaborava.
    Se nadevam deka povtorno ke dojdesh tuka i ke posetis uste nekoe od mogute interesni i ubavi mesta tuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Jako mi je drago da ti se sviđa post. :) Sigurno ću opet posetiti Makedoniju, naročito jer imam dosta rodbine, a i verujem da ima još puno prirodnih lepota koje treba da se vide. :)

      Delete

Contact Me